5. zasedání Školské rady

5. zasedání Školské rady 13. března 2012

Přítomni:

Markéta Paulusová, předsedkyně Školské rady

Markéta Moučková, místopředsedkyně Školské rady

Margita Losová – předsedkyně Výboru SRPŠ

Bc. Libuše Radová – odborník v oblasti stravování

Všemi zúčastněnými byla provedena degustace jídla ve školní jídelně a následně byla provedena opětovná prohlídka prostor školní kuchyně Bc. Libuší Radovou za účasti paní Ivany Alblové, vedoucí školní jídelny.

Při degustaci oběda bylo zjištěno následující:

1) V jídelním lístku bylo uvedeno jako menu č. 1 Kuře na smetaně, podáváno však bylo kuře na paprice. Omáčka byla mírně pálivá a neměla dobrou chuť. Paní Alblové byla doporučena výměna výrobce použitého koření za Sladkou papriku Kotanyi. Maso bylo celkově sušší a tužší, knedlíky chutné.

2) Menu č. 2 Zapečená brokolice se šunkou a sýrem bylo shledáno jako velmi chutné.

3) V případě polévání brambor máslem navrhujeme používat zejména samotné máslo a v případě potřeby ho doplnit POUZE slunečnicovým olejem, nikoliv Ramou a podobnými rostlinnými tuky.

4) Porce masa byly v pořádku, přílohu a omáčku si děti mohly přidat. Paní Alblovou byla připravena tabulka gramáží masa pro jednotlivé kategorie strávníků podle věku, která bude umístěna na webové stránky školy a následně i do školní jídelny.

5) Původní šťávové koncentráty a džusy z prášku byly nahrazeny kvalitnějšími sirupy zn. Jupí bez konzervantů, umělých barviv a sladidel. Současně jsou také používány kvalitní sáčkové čaje (např. šípkový nebo lesní směs).

V obou případech bylo pouze doporučeno, aby jak sirup, tak i čaj byly méně sladké.

6) Paní Alblovou bylo na základě dotazu potvrzeno, že instantní směsi na polévku se používají pouze jako dochucovadla, nikoliv k přípravě celé polévky. Pokud je uvedeno, že se jedná o vývar, je to skutečně vývar z masa, nikoliv z kostky či instantní směsi. Školská rada požaduje, aby tato dochucovadla v žádném případě neobsahovala glutamát sodný.

7) Na základě stížností mnoha rodičů ohledně jídla označeného jako „Špagety s kečupem“ bylo zjištěno, že se nejedná o obyčejný kečup z lahve, ale o drcená rajčata kvalitního italského výrobce. Paní Alblové bylo doporučeno toto jídlo přejmenovat např. na „Špagety s rajčatovou omáčkou“, aby nedocházelo ke zbytečným nedorozuměním v neprospěch ŠJ.

8) Ohledně hygieny ve ŠJ školská rada trvá na dodržování používání pracovního oděvu, zejména pak pokrývky hlavy. Opakovaně se množí stížnosti na vlasy v jídle.

Co se týče příborů, některé nejsou řádně umyté, hlavně lžíce. Nejedná se pouze o zašlý povrch, způsobený častým mytím v myčce nádobí, neboť při použití ubrousku byla tato nečistota odstraněna. Doporučujeme důslednější předmytí a následně důkladnější uložení příborů do myčky. Pokud jsou lžíce položeny na sobě, není možné, aby spodní lžíce byla řádně umyta.

V Praze 13.3. 2012

Zapsala: Markéta Moučková v.z. za Zdenku Kopečnou